Shopping Cart

Dostava na teritoriji cele Srbije.

Konopljino ulje ili maslinovo ulje: koje bi trebalo da koristite?

Ako vodite računa o tome šta unosite u svoj organizam i tragate za namirnicama koje mogu značajno uticati na vaše zdravlje, hladno ceđeno ulje konoplje ili masline su uvek dobar izbor za vas!

Zahvaljujući sastavu ovih ulja njihov uticaj na vaše telo i spolja i iznutra će brzo biti vidljiv.

Važno je da znate da korišćenje jednog, ne isključuj mogućnost korišćenja drugog, ali koje ćete radije koristiti zavisi od toga šta želite da postignete.

Ulja konoplje i masline se razlikuju u mnogo čemu, pa ćemo pokušati da vam te razlike približimo, kako biste lakše odlučili u koju svrhu ćete ih koristiti i koliko često.

Način proizvodnje

Obe vrste ulja spadaju u nerafinisana i visokokvalitetna.

Ulje industrijske konoplje u bočici pored lista industrijske konoplje

Kvalitet je u direktnoj vezi za načinom proizvodnje odnosno dobijanja ulja iz određenih delova biljaka.

Ulje konoplje se dobija iz semena, a maslinovo iz biljke. I maslinovo (ekstra devičansko) i konopljino su hladno ceđena ulja.

Taj način proizvodnje omogućava zadržavanje svih onih dobrih sastojaka zbog kojih su nam ove biljke značajne.

Sastav konopljinog i maslinovog ulja

Sastav ove dve vrsta ulja se naravno razlikuje, mada i jedno i drugo imaju izuzetno vredne aminokiseline, elemente i vitamine.

Esencijalne masne kiseline – i maslinovo i konopljino ulje sadrže esencijalne aminokiseline. To su kiseline koje naše telo ne može samo da sintetiše, a neophodno mu je za normalnu funkciju.

Maslinovo je bogato mononezasićenim kiselinama, među kojima je omega 9, dok je konopljino u ovom smislu superiorinije jer sadrži savršen odnos omega 3 i omega 6 esencijalnih masnih kiselina.

Omega 3 kiseline nisu toliko zastupljene u namirnicama, a bitne su za procese koji se odigravaju u organizmu i baš zbog ovoga konopljino ulje ima veliku prednost u odnosu na druga ulja i druge biljke uopšte.

Ukus

Ukus je još jedna tačka u kojoj se razlikuju ove dve vrste proizvoda. Dok ukus konopljinog podseća na orašaste plodove, ukus maslinovog je u vezi sa biljkom od koje je dobijeno.

Konopljino i maslinovo ulje u ishrani

Najlakši put za uvođenje ovih namirnica u vašu svakodnevicu je preko kuhinje.

Obe vrste ulja se mogu koristiti za prelivanje salata.

Maslinovo ulje iz bliza koje se sliva u posudu

Konopljino izuzetno lepo ide uz smutije i ostale napitke, lako se prilagođava njihovoj teksturi, a i dovoljno je dodati nekoliko kapi da biste poboljšali nutritivnu vrednost hrane ili napitaka koje spremate.

Ono što je glavna razlika između ova dva proizvoda jeste kako se ponašaju pri zagrevanju.

Maslinovo ulje smemo zagrevati i možemo ga koristiti za pečenje i kuvanje, dok konopljino ulje treba konzumirati samo hladno.

Baš zbog visokog procenta mononezasićenih masnih kiselina (73%) u maslinovom ulju ono se preporučuje kao zdravija varijanta za spremanje na visokim temperaturama. Ono je mnogo bolji izbor od, recimo, suncokretovog ulja.

Konopljino i maslinovo ulje u kozmetici

Fantastični sastav ovih ulja pogoduje zdravlju kože i kose!

Konopljino ulje može biti vaš saveznik u borbi protiv dermatitisa, ekcema, prekomernog znojenja i drugih kožnih problema, a maslinovo čini kožu mekšom.

I jedno i drugo su bogati antioksidansima, omega masnim kiselinama i vitaminima, zbog čega imaju pozitivan efekat na čitav organizam i spolja i iznutra.

Ako želite da proverite kakav uticaj mogu imati na vašu kožu i kosu, možete napraviti neki preparat sami, ali možete i jednostavno namazati samo ulje. Ono ne mora da se kombinuje sa drugim sastojcima.

Ostali benifiti korišćenja konopljinog i maslinovog ulja

Konopljino ulje ima najviše polinezasićenih masti zbog čega je uticaj konopljinog ulja na zdravlje, a posebno na kardiovaskularni sistem pozitivan.

Redovnim korišćenjem ovog ulja možete uticati na:

 • jačanje svog imunog sistama
 • smirivanje upalnih procesa
 • smanjenje anksioznosti
 • uspostavljanje hormonskog balansa
 • snižavanje holesterola
 • regulisanje krvnog pritiska
 • snižavanje šećera u krvi
 • smanjenje zadržavanja vode u organizmu
 • smanjivanje rizika za razvoj malignih oboljenja
 • ublažavanje PMS-a
 • zdraviji izgled kože i kose

Benefiti korišćenja maslinovog ulja:

 • jača kosu i nokte
 • pomaže kod zatvora
 • ima blagotvoran uticaj na kardiovaskularni sistem
 • smanjuje rizik od raka dojke
 • ima pozitivan efekat na kožu

Najčesće postavljana pitanja

Da li je bolje konopljino ili maslinovo ulje?

I konopljino i maslinovo ulje su izuzetno dobri i korisni proizvodi.

Način na koji se koriste se donekle razlikuju, kao i efekti koje mogu imati na zdravlje, pa je na svakom pojedincu da odluči u kojim prilikama će koje koristiti. Kao što je već navedeno, jedno ne isključuje drugo.

Hranu možete pržiti na maslinovom, a konopljino koristiti za salate, ili jednostavno uzimati na kašiku svaki dan u cilju poboljšanja vašeg imuniteta i opštog stanja.

Priroda nam je pružila toliko toga što možemo iskoristiti u svrhu poboljšanja kvaliteta svog života i ne treba da oklevamo da to i primenimo.

Da li mogu da koristim ulje konoplje umesto maslinovog ulja?

Ako želite da njime prelijete salatu, stavite ga u napitak ili koristite u svrhu negovanja kože – da! Konopljino ulje je bogato omega 3 i omega 6 masnim kiselinama, najveći procenat masnih kiselina su polinezasićene i zbog toga je fantastično za čitav organizam!

Da li mogu da pržim na konopljinom ulju?

Ne, konopljino ulje ne podnosi visoke temperature, ono tada gubi svoje kvalitete i ne preporučuje se upotreba na ovaj način.

Da li mogu da preteram sa konopljinim uljem?

Preporučena doza konopljinog ulja je 1 ili 2 kašike, a ukoliko se koristi u svrhu lečenja 4-5. Ne preporučuje se prekoračenje ove doze.

Podeli na:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Blog

Slični članci