Shopping Cart

Dostava na teritoriji cele Srbije.

Seme konoplje – izvor zdravlja

Veliki broj poznavalaca industrijske konoplje i stručnjaka koji se bave ovom tematikom tvrdi da je upravo seme konoplje njen najdragoceniji deo. Reč je o važnom elementu koji predstavlja ništa manje do izvor zdravlja u mnogim starim kulturama sveta. Tako je bilo pre nekoliko hiljada godina a tako je i danas. Seme konoplje sadrži nezasićene masne kiseline, kao i mnogobrojne minerale i vitamine u izuzetno visokom procentu – čak 93%, a istina je da seme industrijske konoplje poseduje čak i više proteina od mesa.

Važno je podsetiti da za razliku od kanabisa, koji pripada istoj porodici Cannabis Sativa, industrijska konoplja ne sadrži THC (tetrahidrokanabinol), odnosno sadrži ga u minimalnim količinama, te je stoga moguće njeno neograničeno konzumiranje. A koliko je i zašto seme konoplje zlata vredno, kako mnogi rado ističu, izložićemo u nastavku teksta.

Seme konoplje – izvor zdravlja

Seme industrijske konoplje smešteno je u cvetu ove intrigantne biljke, i uglavnom je bele ili svetlo zelene boje. Ali njeno meko jezgro je ono što se koristi u ishrani i što je nama sa ovih prostora zapravo dostupno. 

Smatra se da ovo seme poseduje više od 100 hranljivih sastojaka i supstanci, i da predstavlja nezamenjivi dodatak ishrani. Proteine smo već pomenuli, a pored njih tu su i nezaobilazne esencijalne aminokiseline, gama linolenska kiselina, karoten, vlakna, fosfolipidi, kao i vitamini A, vitamini B1, B2, B3, B6, te vitamini C, D, i E. 

Ne smemo zaboraviti ni na minerale budući da ih je pregršt – kalcijum, kalijum, fosfor, cink, gvožđe, sumpor, natrijum, magnezijum i bakar, kao i omega 3 i omega 6 masne kiseline koncentrisane u optimalnom odnosu 1:3.

Zvuči neverovatno, ali semenke konoplje u samo 10g sadrže dovoljno omega masti koje pojedincu prosečne konstitucije mogu obezbediti dovoljnu količinu energije za ceo jedan dan. Upravo to je jedan od razloga zbog kog se preporučuje redovno konzumiranje konopljinog semena, naročito za profesionalne sportiste.

Međutim, iako sve prethodno navedeno zvuči zaista impresivno, seme konoplje smatra se neprikosnovenim zbog činjenice da sadrži 65% globulina edistina. Radi se o prostom proteinu koji poseduje apsolutno sve enzime koje zahtevaju naši metabolički procesi, uključujući stvaranje imuniteta kao i antitela. Ustanovljeno je da seme konoplje poseduje apsolutno najveći procenat pomenutog elementa u svetu biljaka, što je, morate priznati, prilično impresivno.

konopljino seme

Upotreba semenki konoplje (podela u medicinske svrhe i u ishrani)

Prilično je jasno da je seme konoplje svoje mesto i ulogu pronašlo najpre u domenu nutricije i kulinarstva, ali važno je istaći da njene blagodeti ostavljaju jasan i upečatljiv trag i na naše zdravstveno stanje. Čitav je niz benefita koje redovno i svakodnevno konzumiranje konopljinog semena donosi našem opštem stanju. Ono, između ostalog ima sposobnost da pozitivno deluje na rad našeg srca i memorije, da poboljša naš vid, smanji nivo holesterola i triglicerida, da poboljša stepen aktivnosti naših mišića, da ublaži upalne procese, te PMS simptome kod ženske populacije.

Budići da obiluju esencijalnim masnim kiselinama, ovo su idealne semenke za čišćenje krvnih sudova. Uz to, brojne studije dokazale su da seme industrijske konoplje smanjuje rizik od dijabetesa, te sprečava različite vrste karcinoma kao i pojavu osteoporoze. Ništa manje bitna je i njihova uloga u regulisanju rada creva, kao i u borbi protiv gojaznosti. 

Lek za ženske tegobe

Pođimo od onoga što muči gotovo polovinu naše populacije, a to je takozvani predmenstrualni sindrom. Podaci pokazuju da oko 80% žena širom sveta svakog meseca oseća tegobe usled osetljivosti na prolaktin, a seme konoplje sadrži gama-linolnu kiselinu koja ima sposobnost proizvodnje prostaglandina E1 koji u velikoj meri ublažava i neutrališe dejstvo prolaktina. Takođe, ističe se i njegovo blagodetno dejstvo na simptome menopauze budući da može da doprinese uspostavljanju hormonske ravnoteže.

Prevencija srčanih oboljenja

Kao jedan od najvažnijih zdravstvenih aspekata konopljinog semena navodi se njegova sposobnost snižavanja krvnog pritiska, što automatski vodi smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti. To se događa zahvaljujući amino-kiselini arganin, kojom ovo seme obiluje, a koja dovodi do opuštanja krvnih sudova.

Regulisanje crevne peristaltike

Seme konoplje u svom sastavu ima i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna, a i jedna i druga igraju značajnu ulogu u regulisanju rada peristaltike creva. Nerastvorljiva vlakna, koja su u većem procentu prisutna, čak 80%, podstiču pražnjenje creva te doprinose smanjenju rizika od pojave dijabetesa, a rastvorljiva vlakna regulišu nivo holesterola i predstavlju glavni nutrijent za dobre bakterije u crevima.

lekovi od konoplje

Prevencija karcinoma

Ova teza je uvek diskutabilna, ali činjenica je da seme konoplje sadrži moćne antioksidanse – takozvana fenolna jedinjenja, koja kao i svi drugi antioksidansi ima svojstvo eliminisanja slobodnih radikala u našem organizmu. Eksperti tvrde da seme konoplje može biti delotvorno u ranim fazama pojave karcinoma.

Lek za nesanicu

Seme konoplje je dokazano delotvoran lek protiv nesanice, a zahvaljujući izuzetno visokom procentu minerala koje poseduje, naročito magnezijuma. Upravo u prisustvu magnezijuma seratonin se oslobađa i putuje do mozga gde prerasta u melatonin zahvaljujući kom nam san sa lakoćom dolazi na oči.

Pomoć kod anemije

Preporuka je da pojedinci koji pate od anemije svakodnevno putem ishrane unose preporučenu količinu semenki konoplje s obzirom na to da je puna gvožđa – minerala neophodnog za kreiranje crvenih krvnih zrnaca. Takođe, ističe se njen značaj i doprinos opštem zdravstvenom stanju malokrvnih osoba.

Prevencija osteoporoze

Veliki broj dama srednjeg starosnog doba pati od osteoporoze, ali nije mnogo manji ni broj muškaraca koji se bore sa ovih okrutnim oboljenjem. Imajući u vidu da seme konoplje u velikom procentu sadrži kalcijum koji potpomaže formiranje i jačanje kostiju, savetuje im se njihova upotreba.

Neophodno je istaći da seme konoplje zvanično ne predstavlja lek ni za jednu bolest, ali da u mnogome poboljšava sveukupan rad organizma i pozitivno deluje na procese koji se u njemu odvijaju. Brojna su istraživanja koja to dokazuju, iako ona sprovedena u Republici Srbiji još uvek nisu potvrdila efikasnost semena konoplje.

A kada govorimo o upotrebi konopljinog semena u ishrani, ono će nesumnjivo obogatiti svaki obrok nutrijentima, međutim njen blagi i prijatni orašasti ukus je ono zbog čega je ovo seme veliki broj ljudi uvrstio u svoj svakodnevni meni. Njegov ukus porede sa ukusom semena suncokreta i pinjola, a veoma lako se priprema i vari za razliku od najvećeg broja orašastih plodova i žitarica. Može se konzumirati u sirovom, mlevenom, ili pak prženom obliku, kao i u vidu ulja dobijenog iz semena.

S obzirom na to da naša tela prirodno ne proizvode esencijalne amino kiseline, neophodno je unositi ih putem ishrane. Seme konoplje raspolaže kompletnim setom proteina koje su nam potrebni, pa ukoliko niste ljubitelji mesa ono može biti adekvatna zamena za ovu vrstu namirnice. Možete ga posuti po salati, od njega učiniti dodatak bilo kom jelu, a preporučljivo je dodati ga i napicima koje unosite na dnevnom nivou. Idealna je kombinacija sa jogurnom, pudingom, muslijem, supom, te blendiranim voćem.

ulje i seme konoplje

Ulje od Konoplje – glavni proizvod semenke konoplje

Konopljino ulje nesumnjivo je jedan najvećih aduta semena konoplje, a dobija se mehaničkim ceđenjem istog. Ovo hladno ceđeno nutritivno zlato visoko se kotira i postaje sve traženije budući da poseduje bukvalno sve hranljive sastojke semena, a najpre esencijalne masne kiseline. Omega 6 i omega 3 esencijalne masne kiseline u savršenom su razmeru 3:1, usled čega ovo ulje ima izuzetnu nutritivnu vrednost.

Kada je o njegovoj strukturi reč, veoma je bistro, bez boje, te veoma blagog ukusa. Najčešće se upotrebljava kao preliv salatama, a važno je ne zagrevati ga jer će tako, istog trena izgubiti sve svoje moći. Ulje konoplje je nerafinisano jer ne prolazi ni jednu od faza prečišćavanja, za razliku od industrijskih ulja. Upravo zato može da se pohvali svim svojim bogatstvima, te sposobnošću da pozitivno utiče na naše mentalno i fizičko zdravlje.

Protein konoplje – zlatni ostatak

Za konopljin protein mnogi nisu nikada čuli, ali i njegova popularnost postepeno raste, najviše zbog savremenog načina života i ishrane koji diktiraju učestaliju upotrebu proteina. Protein konoplje je zapravo prah koji ostaje nakon mehaničke procedure ceđenja semenki konoplje. Reč je dakle o nusproduktu čijim mlevenjem se dobija prah koji nazivamo konopljinim proteinom.

Protein konoplje čest je izbog vegana, vegetarijanaca, profesionalnih sportista, kao i svih onih pojedinaca koji teže zdravoj i izbalansiranoj ishrani. Odličan je dodatak šejkovima, smutijima, i drugim sokovima, kao i hlebovima i pecivima. Upotreba konopljinog proteina dovodi do podizanja nivoa energije u organizmu, poboljšanja rada digestivnog trakta kao i svih metaboličkih procesa, a budući da ne sadrži gluten i da je postan lako se vari i može se upotrebljavati tokom čitave godine.

Podeli na:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Blog

Slični članci